Tematikus tárlatvezetések a Smidt Múzeumban

2021. július 31. szombat 15.00
Állati emlékek a Smidt Múzeumban
Speciális szempont alapján járjuk végig a Smidt Múzeum állandó kiállítását. Állatok, állati motívumok ugyanis a gyűjtemény számos részén megjelennek: régészeti tárgyakon, könyveken, festményeken, bútorokon és még megannyi, sokszor váratlan helyen. Ezeket kutatjuk fel a tematikus tárlatvezetés során, kezdve a múzeumalapító Dr. Smidt Lajos kedvenc műtárgyával, ami szintén állattal kapcsolatos!
Tárlatvezető: dr. Hollerné Mecséri Annamária, történész, intézményvezető
 
2021. augusztus 21. szombat 14.00
Minden könyvnek története van – Muzeális könyvek a Smidt Múzeumban
A Smidt Múzeum a megye egyik leggazdagabb muzeális könyvgyűjteményével rendelkezik, melynek néhány érdekes és értékes darabjával ismerkedhetnek meg a látogatók. Ennek során nemcsak a könyvnyomtatás történetéről, a múzeumban található hazai és külföldi 16–18. századi nyomtatványokról hallhatnak részletesebben, hanem néhány kiválasztott könyv több évszázados életútját is megismerhetik.
Tárlatvezető, előadó: Tangl Balázs, történész
 
2021. szeptember 25. szombat 15.30 - ELMARAD!!!
A fürdőkultúra emlékei - Válogatás a Smidt Múzeum gyűjteményéből
A hajdani Pannónia területén a rómaiak által épített fürdők (Aquincum, Balaton-felvidék) a társasági élet központjai voltak. A későbbi korokban az ásványos vizek, a meleg hévizek és a gyógyító források mellé kórházak és kolostorok épültek. Aztán jöttek a törökök, akik kifinomult fürdőkultúrát hoztak magukkal. A Monarchia területén a 19. század végén csaknem 800 fürdőhelyet tartottak számon, az elegáns kivitelezéstől a falusi fürdőkig sokféle adottsággal és eltérő kínálattal. A legpompásabbak között volt Harkány, Hévíz, Herkulesfürdő és Tusnádfürdő, de több budapesti fürdő is. Az élénk fürdőkultúra beszédes bizonyítékai a múzeumban őrzött képes levelezőlapok sokasága vagy a fürdőhelyekről származó emlékpoharak változatossága. A fürdőhelyek, nyaralóhelyek, gyógyvizes fürdővárosok hangulatát a "boldog békeidőkből" viseleti tárgyak is felidézik, mint egy-egy szép napernyő, szalmakalap és fürdőruha.
Tárlatvezető, előadó: Szommer Ildikó, a Szent Márton Intézet vezetője
 
2021. október 2. szombat 15.00
A Smidt Múzeum régiségtárának avar kori tárgyai
„Eltűntek, mint az avarok, akiknek sem utóduk, sem maradékuk nincs.”
(régi szláv közmondás)
A Nyugat-Dunántúl a 7. század második felében vált a magyarok elődeiként számon tartott avarok szállásterületének részévé. Ettől az időtől indult új településeik élete, és ekkor nyíltak a hozzájuk tartozó temetők is. Sírmellékletként megőrzött hagyatékukból a Smidt-gyűjtemény is őriz egy válogatást. Noha e tárgyak lelőhelyét egyelőre csak találgathatjuk, van egy Szombathely közelében fekvő nagy avar sírmező, amely származási helyükként felmerülhet!
Tárlatvezető, előadó: Dr. Kiss Gábor, régész
  
2021. november 27. szombat 15.00
A Smidt Múzeum régiségtárának magyar honfoglalás- és kora Árpád-kori tárgyai
„Árpád vala nagy örömben,
Mert az ország lőn kezében…”
(Csáti Demeter: Ének Pannónia megvételéről, 1530 körül)
A hajdani Borostyánkő út nyomvonala 900-ra már biztosan az Árpád vezette honfoglaló magyarság birtokába jutott, akik az addigi frank fennhatóságot eltörölve váltak a Nyugat-Dunántúl uraivá. Régészeti hagyatékuk Szombathely környékén is fellelhető. Egy jellegzetes kengyelpár az 1930-as években Vasasszonyfáról jutott el Smidt Lajoshoz. Bizonyára egy lovas- vagy lószerszámos sírból került felszínre. A gyűjtemény többi 10-11. századi darabjának lelőhelye azonban mindmáig kérdéses.
Tárlatvezető, előadó: Dr. Kiss Gábor, régész
 
2021. december 18. szombat 14.00
Eszünk, iszunk, mulatunk!
Mi jut eszünkbe egy gondosan megmunkált, csillogó evőeszköz láttán? Milyen érzékeinket mozgatja meg egy gyönyörű étkészlet? Jobban esik-e ugyanaz az étel más-más tálalásnál?
Vajon az ősember is ugyanolyan élvezettel fogyasztotta vacsoráját, mint például az Empire kor embere? A földön körben ülve vagy egy gondosan megterített asztalnál esik jobban az étel, ital? Lehet, hogy nem is ezen múlik?
Mióta és hogyan fonódik szorosan össze az ünneplés az étkezéssel és az alkoholos italok fogyasztásával?
Ezekre és még sok érdekes kérdésre keressük a választ, a különböző korok étkezési kultúráját kutatva a Smidt Múzeum termeiben.