A szabadságharc mindennapjai - ELMARAD

Sajnálattal tájékoztatjuk a kedves érdeklődket, hogy - a koronavírussal kapcsolatos óvintézkedéseket figyelembe véve - a rendezvény ELMARAD!
Köszönjük megértésüket.

Március 15.
vasárnap 10.00-17.00
A szabadságharc mindennapjai
 
10.30 Tárlatvezetés az állandó kiállításban – Tangl Balázs történésszel

14.00 „Forradalmi tárlatvezetés” a múzeum 1848-1849-es emlékei között – dr. Hollerné Mecséri Annamária történész, intézményvezetővel

15.00 "A szabadság érzetétől áthatva” - Forradalom és szabadságharc, mint hétköznapi tapasztalat – Fónagy Zoltán történész, ELTE BTK előadása
1848/49 története máig a magyar nemzeti mitológia legfényesebb fejezete, félisten-szerű hősökkel és a szentekhez hasonló mártírokkal. Alig esik azonban szó a romantikus történelmi tabló névtelen mellékszereplőiről. Az előadás abba ad bepillantást, hogyan élte meg a "kisember" a fordulatokban és izgalmakban gazdag másfél esztendőt. Tudatában volt-e egyáltalán, hogy történelmi jelentőségű események tanúja és részese?
 
16.00 De mi történt a Pilvaxban? – Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész előadása
Pilvax Károly már rég nyugalomba vonult, a márciusi ifjakat Fillinger János látta el minden földi jóval, ők meg cserébe tönkretették a biliárdasztalokat. Forradalom alulnézetből - van olyan érdekes és megrendítő, mint a hivatalos változatok.
 
 
FOLYAMATOSAN:
  • kézműves és játékos foglalkozások
 


A Smidt Múzeum és a Smidt Múzeumért Alapítvány közös rendezvénye, a Nemzetei Együttműködési Alap támogatásával.
 
Ezen a napon a múzeum és a programok ingyenesen látogathatók!