Múzeumok éjszakája

19.00 KÉPTÉR/ Egy szelet Szombathely
Kiállításmegnyitó
Közreműködnek: Szabó Tibor és Bálint Éva színművészek, valamint Szabó Bálint és Szabó Dorka
Az Egy szelet Szombathely című időszaki kiállítás a szombathelyi cukrászdák és kávéházak világát mutatja be a dualizmus korától kezdve a második világháborúig (1867-1939). A cukrászdák és kávéházak a társasági élet fontos helyszínei voltak ezen időszak alatt, ahol a városi polgárság kikapcsolódott, beszélgethetett, szórakozhatott. A kávéházakban olvasták el a vendégek a hazai és külföldi lapokat, itt folytattak eszmecserét, vagy éppen pihentek ebédjük és uzsonnájuk felett üldögélve. Pezsgő kulturális, szellemi közösségi terek alakultak ki egy-egy helyen. Az időszaki kiállításnak köszönhetően egy eddig be nem mutatott témával ismerkedhetnek meg a Smidt Múzeumba érkező látogatók.
A kiállításban bemutatott tárgyak a Smidt Múzeum gyűjteményének tárgyi- és dokumentumanyagát képezik, a falakon elhelyezett hirdetések pedig a korabeli sajtótermékekből valók
19.30 Tárlatvezetés az állandó kiállításban
Előadások
20.00 Édes élmények – a szombathelyi cukrászdák és kávéházak története
Előadó: dr. Hollerné Mecséri Annamária történész, muzeológus
A XIX. század végétől Szombathelyen a kávéházak és a cukrászdák a társasági élet fontos helyszínei voltak, ahol a városi polgárság kikapcsolódott, beszélgethetett, szórakozhatott. Az előadás ebbe a világba enged bepillantást a dualizmus korától a második világháborúig.
 
20.30 Tradicionális magyar sütemények
Előadó: Poncsák Péter szaktanár, Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakgimnázium
Hogyan született és hogyan készült egykor a zserbó, a Dobos-torta, a minyon, a Rigó Jancsi vagy a grillázs dísztorta és a konyakos meggy? A ma is népszerű sütemények történetéről és készítőikről árul el érdekességeket az előadás, amelyben az eredeti receptekre is fény derül.
 
21.00 Fűben-fában finomság - vadnövények gasztronómiája
Előadó: Halmos Mónika természetgyógyász, fitoterapeuta, food stylist, Budapest
Csalán, bodza, akác, pitypang – mi mindenre jó? Mit főzhetünk százszorszép levélből, katáng gyökérből, lóherevirágból? A túlélés lehetősége vagy az ínyencek bolondériája?
            Virágkóstoló - az évszakhoz, a rendezvényhez illeszkedő virágokkal: friss      virágok, virágkészítmények, édesen-sósan, akár glutén- és laktózmentesen.
            Levendulás és bodzazselés piskóta díszítése virágszirmokkal
 
21.30 Elkártyázott történetek. Tarokk a múltban és ma
Előadó: Sági József igazgató, Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium
A legendák szerint országok sorsa is eldőlt már kártyaasztalnál. Az mindenesetre biztos, hogy a dualizmus-kori magyar politikusok, miniszterelnökök közül többen is gyakorta együtt tarokkoztak. Az előadás a játék kultúrtörténetét és magyar vonatkozásait tárja az érdeklődők elé.
 
23.00 Éjszakai tárlatvezetés
A részvétel regisztrációhoz kötött! (max. 20 fő)
Regisztráció: info@savariamuseum.hu; 2019. június 19-ig
 
Bemutatók:
Ehető virágdesszertek; tarokk
 
Foglalkozások:
Cukrászinas kerestetik! Babra megy a játék; kicsi játszó; Süssünk, süssünk valamit!; Pózolj!; Fűzz receptfüzetet!; tányérdekoráció; játéksarok
 
A kertben a Mészáros Cukrászda (ÉdesM) - a korabeli hangulatot megidézve - tradicionális magyar süteményeket kínál.