Örökségünk, a Madarászok

Örökségünk, a Madarászok
Szombathely, Smidt Múzeum
2023. április 20. – 2024. december 31.
 
2023. április 20-án nyílt meg Szombathely Megyei Jogú Város és Budapest Főváros XV. kerülete, valamint a Csokonai Nonprofit Kft., a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény, a Savaria Múzeum és a Smidt Múzeum közös szervezésében az Örökségünk, a Madarászok című időszaki kiállítás.
 
Kevesen tudják, hogy országos szinten a második legnagyobb Madarász-hagyatékot őrzi a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény. A hagyaték Madarász Viktor, a legnagyobb magyar historikus festő lányának, a szintén festő Madarász Adeline-nek köszönhető, hiszen a XV. kerületi lakos és nagylelkű adományozó a halála előtt két évvel, 1960. február 24-én úgy határozott, hogy az akkor területileg illetékes és frissen megalapított Rákospalotai Múzeumnak (a jelenlegi XV. Kerületi Helytörténeti Gyűjtemény elődje) adja ajándékba édesapja, Madarász Viktor hagyatékát.
A XV. Kerületi Helytörténeti Gyűjtemény öt év raktárban pihenés után méltó helyszínen, Szombathelyen, a Smidt Múzeumban mutatja be képzőművészeti gyűjteménye legértékesebb műtárgyegyüttesét, a Madarász család, Viktor és Adeline festői örökségét.
 
A szombathelyi Smidt Múzeumban megnyíló időszaki kiállítás közel 40 darab, a hagyatékból származó műtárgyat vonultat fel, amelyek különleges betekintést engednek Madarász Viktor nem mindennapi életútjába.
A kiállításban kiemelt helyet kapnak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc jeles alakjaihoz kötődő műalkotások: az 1905-ben készült Kossuth-portré, a Torinóban személyesen Madarász számára készült Kossuth-fotográfia, és nem utolsósorban a Petőfi halála (Lidérc) című műalkotás. A neves személyiségek életútját emellett megidézik a Smidt Múzeum kapcsolódó műtárgyai is.
A térben megelevenedik az egykori kelenhegyi műterem, amelyet a Madarász család karosszéke, asztala, a művész festőszekrénye, kedvenc bársonykabátja és a családjáról készült portrék tesznek teljessé. Madarász Viktor bemutatott olajfestményei életének főként kései korszakát képviselik. Előszeretettel festette meg családtagjait, kedvelt festőalanyai voltak gyermekei: Adeline, Pali és Gyuri.
A tárlaton megtekinthető lesz a család féltve őrzött fényképalbuma, Madarász Viktor gyermekkori rajzfüzete, hadnagyi nyugdíjfizetési könyve és irattáskája, továbbá lánya, Adeline személyes tárgyait is láthatja a nagyközönség.