SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Túlélni a konyha frontján

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának kiemelt tematikája, a Falatnyi múzeum a térben és időben történő gasztronómiai kalandozást helyezi a középpontba. A három előadás során a magyar gasztronómiatörténet kevésbé ismert, de adott korban széles tömegeket érintő és máig nagy hatású szelete kerül terítékre. A hallgatók bepillantást nyerhetnek a Monarchia kaszárnyáinak konyháiba, valamint megismerkedhetnek a világháborús és a szocialista hiánygazdaság idejének leleményes gasztronómiájával.

Előadások
15.00 Hadsereg és gasztronómia, avagy mit ettek a katonák az Osztrák-Magyar Monarchia idején?
Előadó: Tangl Balázs

A gasztronómia történetében számos ételt köszönhetünk a háborúknak, elég, ha a margarinra, a konzervre vagy az instant kávéra gondolunk. De mit ettek a boldog békeidők katonái szolgálatuk alatt? A Monarchia idején egy soknemzetiségű és sokvallású hadsereg élelmezését kellett megoldani a laktanyában és a hadgyakorlatokon egyaránt. Az előadásban megvizsgáljuk, milyen volt a katonák élelmezése, milyen ételeket és mekkora adagokat kaptak a közétkeztetésen, mit vásárolhattak a kantinban és hogyan főztek, amikor táborba szálltak a hadgyakorlatok idején.

15.30 „Most nem az a kérdés, mit szeretünk, hanem, hogy mit ehetünk.”
Előadó: Nagy Adrienn történész

Az első világháború kirobbanása, a hadigazdálkodás bevezetése, az árak emelkedése, a hiány fokozódása, a jegyrendszer – sok egyéb mellett – új próbatételek elé állította a háziasszonyokat. Az otthoni ebédek fogásaiban, alapanyagaiban komoly változásokra került sor. A háborús konyha frontját a népi találékonyság és a kétségbeesett maradékgazdálkodás, amolyan kényszerkoszt jellemezte. De mégis hogyan lehetett minimális alapanyagokból – szinte a semmiből – változatos, olcsó, ízletes, tápláló és gyors ebédet varázsolni? Miként váltak a furcsábbnál furcsább ételek mellett a világháború idején mindennapossá olyan – mára közismert – ínségételek, mint a hamis gulyás, a köményleves, a csülkös pacal, a paprikás krumpli vagy a kukoricalepény? Illetve milyen szerepe volt a hadikonyha működésében az élelmiszeripar „hiánypótló csodáinak”, valamint az áruhamisítóknak és a csempészeknek?

16.00 Hiánygazdaság és gasztronómia
Előadó: Kisőrsi Zsófia történész

Milyen kényszermegoldásokat szülhet a hiánygazdaság a gasztronómiában? Hogyan süssünk, hogyha korlátozzák a gázhasználatot? Miként készítsünk édességet, ha a boltok polcairól hiányzik a cukor? Az 1960-as években a háziasszonyokat komoly kihívás elé állította, hogy az élelmiszerüzletek polcai sokszor üresek voltak. Az előadás során megnézzük, hogy milyen recepteket ajánlottak számukra az újságok hasábjain, hogy – ahogy az egyik interjúalanyom is fogalmazott – „a semmiből is valót” tudjanak csinálni.

17.00 MI Zenekar koncertje a Smidt Múzeum kertjében
A zenekar tagjai: Werderits Ivett, Baráth Mónika, Harangozó Marcell, Kovács Barnabás, Körtvélyes Patrik (Rossz idő esetén a koncert elmarad.)

Múzeumpedagógiai foglalkozások folyamatosan:
• Formás formák gipszből
• Mini szakácskönyv-kötészet
• Bon-bon-tároló dobozka készítése
Belépőjegy: 500 Ft/fő; családi jegy: 800 Ft