SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

„Jaj ne, már megint ez!”. A menza története a 20. században/ingyenes tárlatvezetés

2025. április 26. (szombat) 14.00
SMIDT MÚZEUM
„Jaj ne, már megint ez!”. A menza története a 20. században
Ingyenes tárlatvezetés
A képen fedett pályás, asztal, bútorok, Háztartási eszköz látható

Előfordulhat, hogy a mesterséges intelligencia által létrehozott tartalom helytelen.
 
A menza említése kapcsán sokunknak nosztalgikus emlékeink támadnak. Talán még ma is érezzük a gyermekkor jellegzetes ízeit, gondolva a tízóraira kapott iskolatejre kaláccsal vagy brióssal; az ebédre kapott grízes tésztára vagy a főtt hús, krumpli és meggymártás „szentháromságára”, esetleg az uzsonnára kapott májkrémes vagy körözöttes kenyérre némi felvágottal. Bizonyosan mindannyiunknak van pár menzás sztorija is, amire szívesen és jó élményként gondol vissza, de persze a rossz emlékekből is akadhat néhány.
De vajon mikortól beszélhetünk a mai értelemben vett menzáról? Hogyan alakult ki a közösségi étkezés? Milyen volt az iskolai menza és az étel-repertoár régen? Hogyan és miért változott az asztalra kerülő ételek minősége, mennyisége az évtizedek alatt? Illetve a konyhásnénik miként próbáltak helyben, kevés alapanyagból is ehető ételt főzni? Néhány kérdés, melyekre a Smidt Múzeum soron következő előadása – a Menzán innen, menzán túl című vándorkiállításhoz kapcsolódóan – válaszokat kíván adni.

Előadó és tárlatvezető: Nagy Adrienn történész-muzeológus, intézményvezető